Tuinberegening

Tuinberegening voor bedrijf en particulier Door het veranderende klimaat vragen onze tuinen om steeds meer water. De toenemende droge perioden in ons land wordt sproeien steeds noodzakelijker. Beregenen kan het beste met beleid gedaan worden; op het juiste moment en met de juiste hoeveelheid.


De juiste beregening van een tuin is maatwerk. Het hangt samen met soortkeuze van de beplanting, het bereik van een sproeier, windrichting en afstelling. Als hovenier is het fijn hier gedegen advies over in te kunnen winnen. Genieten van uw tuin zonder te struikelen over een tuinslang?




Wanneer u bezig bent met de planning voor de aanleg van een beregeningsinstallatie, dient u op diverse punten te letten. Om dit wat gemakkelijker te maken heeft Innogreen Aqua & Climate een 5 puntenplan (checklist) voor u opgesteld. Op deze manier wordt er niets vergeten en is snel en eenvoudig een plan met offerte op te stellen.


Het plan voor uw tuinberegening begint altijd met een ontwerp. Hierdoor zal duidelijk worden welk gedeelte van uw tuin besproeid moet worden en welke niet. Niet alle gebieden hebben namelijk dezelfde behoefte aan water. Een gazon dat veel schaduw heeft, verbruikt minder water dan een gedeelte wat de hele dag in de zon ligt. Vaste plantenborders hebben een andere behoefte en hagen kunnen meestal het beste met een druppelslang water krijgen. Naar aanleiding van het plan en het type beplanting kan gelijk bepaald worden wat voor type sproeiers er nodig zijn, of dat de voorkeur ligt bij de eerder genoemde druppelslang ligt. Verder moeten terrassen, muren en ramen bij voorkeur droog blijven.



Als alles duidelijk is stellen we een offerte voor u op en na de aanleg/installatie van het systeem geven we u advies en instructies over uw tuinberegening systeem. Werkt er iets niet meer, danhelpt onze storingsdienst de installatie weer op gang. Onderhoud is belangrijk om storingen te voorkomen. Het is verstandig om daar met ons over te praten en te zorgen dat er minimaal 2 x per jaar onderhoud aan het systeem gedaan wordt.


Water

Om optimaal te kunnen werken heeft de installatie voldoende water (en waterdruk) nodig. Er zijn meerdere mogelijkheden om een beregeningsinstallatie van water te voorzien. Er kan een keuze gemaakt worden tussen verschillende waterbronnen zoals:

  • Leidingwater (buitenkraan) vaak kleiner installaties
  • Oppervlaktewater(sloot) midden tot grote installaties
  • Grondwater (bronpomp) Indien er geen oppervlakte water in de buurt is.




Over sproeiers en beregening

Er zijn veel mogelijkheden. Van verzonken roterende pop-up sproeiers in het gazon tot nevelsproeiers of druppelslang in de borders. Om water te sparen en overlast tot een minimum te beperken kan d.m.v. een beregeningscomputer het water geven ‘s nachts plaatsvinden. Hierdoor wordt er minder water verbruikt (minder verdamping), dit in combinatie met een regensensor. Om het systeem van water te voorzien kan er gekozen worden voor gebruik van oppervlaktewater, leidingwater (eventueel met een breaktank) of een bronboring.


Voor meer informatie over de mogelijkheden, voor een offerte of een eerste advies kunt u contact opnemen met onze technische dienst: info@aqua-climate.nl